permalink

0

Waan van de dag

correspondentWaarom ik onlangs besloot lid te worden van De Correspondent, het nieuwe initiatief van journalist Rob Wijnberg?

Meestal gaat het goed. Na een rustige zondag haal ik maandagochtend diep adem en volg tot en met zaterdag de dagbladen en het (digitale) nieuws. Met andere woorden: ik surf soepel en vaardig mee op de onvoorspelbare golven van de waan van de dag.

Maar even vaak gaat het mis. Dan ontbeert het me even aan conditie om het allemaal bij te houden. Ergens ben ik blijven hangen. Gestruikeld over een bericht dat zo interessant was, dat ik er dagenlang naast ben blijven liggen om meer over het onderwerp te weten te komen.

Dat ene bericht leidt tot het lezen van een artikel, het artikel leidt tot het bestuderen van een boek en uiteindelijk wil ik er dan toch ook zelf iets over schrijven. Zo kunnen er heel wat dagen overheen gaan, voordat ik versuft weer op de altijd voort zoevende nieuwstrein probeer te springen.

Of ik neem ergens een afslag. Midden in de waan van de dag waar iedereen in volle vaart rechtdoor gaat, sla ik lukraak een hoekje om. Een zin in een artikel – dat op dat moment zeer actueel is – nodigt me uit om de geschiedenis in te duiken. Een uitnodiging die ik graag accepteer.

Terwijl alles vooruit raast, bevind ik me opeens een paar decennia terug in de tijd en probeer nieuwe verbanden te leggen. Maar tegen de tijd dat ik me weer verplaats naar het heden, is iedereen alweer bezig met een ander onderwerp, en is er voor de nieuwe verbanden weinig tijd, ruimte en behoefte (uiteraard wel voor degenen die ook ergens de afslag hebben genomen, of die graag eens blijven hangen bij iets onverwachts).

Ik hou van de waan van de dag, van de dagkranten en nieuwsberichten. Het geeft je op een prettig indringende manier het gevoel onderdeel te zijn van iets groots. Iets groots wat zo belangrijk is dat duizenden journalisten hier wereldwijd constant mee bezig zijn. Het pulseert van leven, van actie, urgentie, het gevoel dat het ertoe doet.

Tegelijkertijd hou ik van journalisten die de ruimte nemen om ‘ernaast te kijken’. Vorig jaar overleden journalist en schrijver Anil Ramdas schrijft in zijn boek ‘Zonder liefde valt best te leven’: “De beste correspondent is de eenzame correspondent. De correspondent die zich niet al te zeer laat leiden door nieuwswaarde en belangwekkendheid, de correspondent die ook zijn eigen waarneming en fascinatie volgt. Of desnoods achter alle andere journalisten aanholt, maar die dan niet dezelfde richting opkijkt. Er naast kijken, dat is in drie woorden wat ik bedoel.”

Een mede-er-naast-kijker zal het meteen herkennen: als iedereen naar rechts kijkt, ook benieuwd zijn wat er links van je gebeurt. Ook als het nieuwswaardige al even geleden is, of plaats vindt op een continent dat op dat moment even niet onder het vergrootglas van de wereldpers ligt.

De doelstelling van De Correspondent is “om de begrippen ‘nieuws’ en ‘actueel’ te herdefiniëren: van datgene wat de meeste aandacht trekt naar datgene wat het meeste inzicht biedt. De Correspondent wil wel actueel zijn, maar niet meedeinen op de waan van de dag.”

Door deze omschrijving wist ik meteen dat De correspondent voor mij een mooie aanvulling zou zijn op het huidige nieuwsaanbod en ben ik lid geworden.

Maar ook omdat ik denk door De Correspondent minder het gevoel te hebben tekort te schieten, als ik weer eens een logge week heb waarin mijn nieuws-fitheid eigenhandig en op de gekste momenten besluit dat het tijd is voor een dutje.

Er huizen twee nieuwspersoonlijkheden in mij en dat leidt tot stress: een atletische nieuwsjunkie voor wie het niet snel genoeg kan gaan en een conditieloze breed georiënteerde verhalenzoeker die met steken in de zij achter het nieuws van de dag aanhobbelt, omdat de energie steeds door iets anders in beslag wordt genomen.

De combinatie van reguliere dagkranten en De Correspondent komt tegemoet aan de uiteenlopende behoeften van deze persoonlijkheden en is dus het beste voor mijn gezondheid.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Required fields are marked *.


background