permalink

0

Sneeuw – preview kort verhaal

De herinneringen aan mijn eerste winter in Nederland vallen steeds meer samen met de miniatuurschildering van je overgrootvader, een drukbezet doek met de beroemde scène uit de Mahabharata waarin Krishna zijn goddelijke wijsheid aan Arjun openbaart. Wanneer ik ernaar kijk is het alsof karmozijnrood en bladgoud me proberen in te fluisteren dat een ver verleden op het eerste continent authentieker en levendiger is dan het heden, dat zij beschrijven als een mistige flard uit een vervlogen tijd. Deze fluisteraars vonden bij mij
een gewillig oor. Vooral omdat die eerste winter me deed denken aan een aquarel van een polderlandschap, waarin de inktzwarte avonden steeds vroeger hun opwachting maakten.

Ik was net een maand in het ‘kikkerland’ aan de Noordzee op het derde en laatste continent. Jij zat er al langer dan een half jaar en had dubbele diensten gedraaid bij de beschuitfabriek van Bolletje om mijn overtocht te betalen. Maar ons leven in Nederland was niet het beginpunt van onze gezamenlijke reis. Onze reis begon een jaar voor Het Grote Vertrek in 1976, toen je samen met je vader en negen broers met de bharaat, de bruidsstoet, vertrok vanuit Nieuw-Nickerie.

September 1975
Jullie reisden langer dan een halve dag over de zanderige wegen in een kleine colonne metaalgrijze Toyota Corolla’s. Onze driedaagse huwelijksplechtigheid zou plaatsvinden op het erf van mijn ouderlijk huis aan de Bergsenhoopweg in Paramaribo. Het erf had de omvang van een klein park en kon met gemak honderden familieleden, buren en vrienden een zitplaats bieden. En onder de vakkundige leiding van Ma werden alle naaste familieleden en buren, op onverklaarbaar natuurlijke wijze, weken voor de grote dag verdeeld over de diverse werkzaamheden. Met een printabezem, gemaakt van de nerven van de grootst vindbare palmbladeren, werd het erf grondig schoongeveegd.

Bron: Literair tijdschrift Armada nr. 61

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Required fields are marked *.


background