Over Shantie

_DSC9727Shantie_voorwebsite

Korte bio:
Mijn naam is Shantie Singh en ik ben schrijfster, een storytelling fashionista, verhalende columnist, rondtrekkende schrijfnomade, introverte performer en een creatieve bestuurskundige uit Rotterdam die zich inzet voor vrouwenrechten.

Waar ken je me van:
*Roman Vervoering (2015), Uitgeverij De Geus
*Kort verhaal ‘Het nieuwe souvenir van Rotterdam’ in de verhalenbundel ‘Rotterdam Schrijft’ (2018), Uitgeverij Sweek
*Verhaal ‘Verliefd op de liefde’ in het boek ‘Waanzinnige Verhalen (2017), Uitgeverij Reuring
*Theatertekst voor TalkTheater, ‘Souvenir NL – made in Holland, gespeeld in De Doelen Rotterdam
*Theatertekst ‘De Nederlander bestaat niet’ voor TalkTheater (2017), gespeeld in Bibliotheektheater Rotterdam
*Essay ‘Publieke ruimte is ook eigendom van de vrouw’ in de bundel ‘Vrouwen schrijven niet met hun tieten'(2016), Uitgeverij Atlas Contact
*Theatertekst voor TalkTheater, ‘Tussen Twee Werelden – als liefde niet vrij kan zijn’ (2016), gespeeld in het Bibliotheektheater Rotterdam
*Artikel ‘Gevoel leren verwoorden op het vmbo’ in Handboek Literatuuronderwijs (2017), Uitgeverij Passionata

TV:
* Uitzending NOS Special over Divali (2017): Shantie Singh over haar werk als schrijfster en als bestuurskundige waarbij ze zich inzet voor vrouwenrechten
* Te gast bij Hollandse Zaken (2016) na column ‘De wereld van een schrijfnomade en een werkloze zestigplusser’
* De Nachtzoen van Shantie Singh (2015)
* Interview voor OHM uitzending over liefde en relaties (2014)

Lange bio:
Vroeger vond ik boeken en verhalen zo bijzonder dat ik me niet kon voorstellen dat mensen dat hadden gecreëerd. Boeken waren toen een gegeven, net als de natuur. Gaandeweg begon het te dagen, maar met de jaren raakte ik alleen maar meer onder de indruk van de kracht van taal: het ultieme middel om op zoek te gaan naar de waarheid, schoonheid, betekenis. Door taal kan je mensen anders naar dingen laten kijken, maar ook geluiden laten horen die normaal verdwijnen in het tumult van alle dag.

Dit is wat ik probeer te bereiken als schrijver en freelance publicist/columnist. In het najaar van 2014 is mijn debuutroman Vervoering verschenen bij uitgeverij De Geus onder mijn schrijfnaam Shantie Singh. In april 2015 is Vervoering ook gepresenteerd in Suriname. Dit boek is opgenomen in de boekenreeks van Oxfam Novib en genomineerd voor De Inktaap 2016. In 2010 debuteerde ik met een kort verhaal in literair tijdschrift Armada. Sinds 2008 zijn mijn opiniestukken en verhalen over de multiculturele samenleving, identiteit van jongeren, wereldsteden en hun dynamiek, emancipatie en vele andere onderwerpen die mij raken, verschenen in o.a. Trouw, Volkskrant, Contrast, Joop, Wereldjournalisten en OHM Magazine.  Regelmatig sta ik op het podium met een spoken column of voordracht. Ook ben ik voor verschillende gelegenheden gevraagd als host. In 2015 ben ik opgenomen in de Kleurrijke Top 100, een lijst van invloedrijke en kleurrijke Nederlanders als antwoord op de huidige top lijsten.

Ik ben geboren in Almelo, groeide op in Alphen aan den Rijn en studeerde en werk in Rotterdam. Mijn ouders zijn geboren en getogen in Suriname en migreerden toen zij net tiener af waren naar Nederland. Mijn voorouders komen uit India. Deze familiegeschiedenis, wat is uitgespreid over drie continenten, heeft ervoor gezorgd dat ik me een kosmopolitische wereldburger voel. Deze geschiedenis is ook de grootste inspiratiebron voor mijn eerste roman. Het is een mix van geschiedenis, werkelijkheid, maar bovenal het product van mijn verbeelding.

In 2006 rondde ik mijn studie Bestuurskunde (Beleid en Politiek & European en Global Governance) af aan de Erasmus Universiteit en in 2013 werd ik geselecteerd voor een Summer School in New York bij de Verenigde Naties – Alliance of Civilizations. De Summer School en het feit dat ik daar Nederland mocht vertegenwoordigen gaf me de mogelijkheid om me meer bewust te worden van mijn identiteit en hoe dit past in het globale spectrum. Ook bevestigde de reis naar New York mijn verslaving aan de energie en dynamiek van wereldsteden. Klik hier voor een impressie.

Als bestuurskundige werk ik als Project Manager bij het Programma Veilig Thuis van de gemeente Rotterdam. Hierbij staat het verbeteren van vrouwenrechten centraal en zet ik me samen met een geweldig team ervoor in dat zoveel mogelijk Rotterdammers kunnen leven met keuzevrijheid, zelfbeschikking en een veilig thuis. Als adviseur publieke innovatie heb ik verschillende (Europese) projecten vormgegeven en samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en de overheid opgezet. Hiervoor werkte ik bij dezelfde gemeente als sociaal wetenschappelijk onderzoeker. Ik ben auteur van diverse onderzoeksrapporten, artikelen en essays op het terrein van armoede, bijstandsgerechtigden, arbeidsmarkt, zorg & welzijn en emancipatie. Als projectmanager heb ik daarvoor het programma RotterdAmbitie in het leven geroepen voor het ontwikkelen van en het investeren in talent. Verder heb ik gewerkt bij E-Quality, kenniscentrum voor diversiteit en emancipatie en participeer ik in diverse netwerken gericht op vrouwenrechten en emancipatie.

Barhanti_1

Mijn studie combineerde ik met dans, voornamelijk jazz dance en show ballet, maar ook bollywood en kathak (Indiaas klassiek). Tot mijn eigen verbazing viel ik in mijn studietijd in de prijzen bij enkele talentenshows (nee, geen enkel jurylid omgekocht, als student was ik daarvoor veel te arm) en reisde zo voor de eerste keer af naar India, het land van mijn ‘roots’ en vanaf dat moment als object van fascinatie, wereld-in-wereld en land van uitersten een blijvende inspiratiebron.

Op de meeste dagen van het jaar ben ik ook als volgt te omschrijven: vat vol tegenstrijdigheden, moet op gezette tijden dansen en reizen, maar kan ook lang stilzitten achter een laptop of boek met een schaal gemberkoekjes of bara’s binnen handbereik, combineert opinie graag met een vleug glamour & humor, addicted to the city life!

Een paar aanvullende voorbeelden van publicaties:

* Debuutroman Vervoering, uitgeverij De Geus & boekenreeks Oxfam Novib (2014)Cover boek

* Identiteit: ik ben meer Rotterdams dan Nederlands, Vers Beton (2017), verbonden aan de editie van Talk-Theater: De Nederlander bestaat niet

* De zoektocht van een schrijfnomade, literair tijdschrift Tirade 457 (januari 2015)

*Geef ons Nederland dat eruitziet als Nederland, Volkskrant (2015)

*Het kostuum (de kat), literair tijdschrift Strak – Halloweeneditie (2015)

* Dat werd tijd: Rotterdam is erkend als wereldstad, Trouw (2014)

* Jonge vrouwen zijn de motor van India, Trouw (2013)

* Serie over de aantrekkingskracht van wereldsteden en de stedelijke identiteit in dagblad Trouw (2012)

* Geef Azië partij met allochtoon talent, Volkskrant (2011)

* Rotterdam Zuid heeft wel degelijk glamourpotentie, Trouw (2011)

* Strijdbaar zijn kan ook zonder korte lontjes, Trouw (2010)

* Hindoestanen integreren geruisloos, Trouw (2011)

* Strijdbaar zijn kan ook zonder kort lontje, Trouw (2011)

* Sneeuw (proza), verscheen in literair tijdschrift Armada: uitgeverij Wereldbibliotheek (2010)

* ExIT – een frisse wind, hoofdstuk in boek ‘Aandacht en kracht’ van het Lectoraat Dynamiek van de stad (2010)

….

TV-uitzending De Nachtzoen – maart 2015 

Boekpresentatie Vervoering – november 2014

 

Acknowledgements

Portretfoto’s op deze website zijn gemaakt door Patricia Borger en Ashwin Ghisyawan. 

De website is ontworpen door Studio Lammert Jonkman en wordt onderhouden door grafisch designer Xander Burgess.

background