permalink

0

Kort verhaal in literair tijdschrift Tirade

In Tirade 457 verscheen mijn korte verhaal ‘De zoektocht van een schrijfnomade’. Een ingekorte versie hiervan las ik voor tijdens het internationale literatuurfestival Writers Unlimited (Winternachten).

Het ultieme thuisgevoel heb ik nog niet ervaren. De zoektocht hiernaar duwt me al jaren voort. Het moet een plek zijn waar Shantie heerst: rust en vrede, ofwel mijn naam in het Sanskriet.

Het is onduidelijk waar op de wereld deze idylle zich bevindt. Dat komt omdat ik mezelf vaak een wandelend mysterie voel. Telkens als ik mezelf hoor uitleggen dat mijn ouders uit Suriname komen, mijn voorouders uit India, en dat ik zelf geboren en getogen ben in Nederland. In Almelo, off al places.

Dat ik geboren ben in Almelo zorgt telkens voor hilariteit. Opgetrokken wenkbrauwen, ingehouden gelach, een zweem van medelijden.

Almelo leek op een planeetje wat net boven de rest van het land in de lucht hing. Alles wat belangrijk was, bevond zich altijd daar buiten: de familieleden, de feesten, de kleding en de Surinaamse broodjes.

Eenmaal in de Randstad kwam ik in aanraking met andere ‘wandelende mysteries’. Oftewel andere Hindoestaanse Nederlanders. Er bleek een heel scala aan mogelijkheden waarop mensen invulling geven aan het Hindoestaans Nederlander zijn. Sommigen hadden zich laten versmelten met de identiteit van de Creoolse Surinamers en spraken Sranan Tongo. Maar de verhalen van de enthousiastelingen die hun heil zochten in India, wonnen glansrijk.

De roep van dit land was onweerstaanbaar. Ik kwam terecht in het sprookjesachtige Rajasthan en sliep in adembenemende paleizen. Ik werd wakker door de geur van wierook en wandelde door de gangen van marmer. Ik was ervan overtuigd dat mijn ultieme thuis er zo moest uitzien.

Maar in India ben ik een kermisattractie. Ik heb de ogen en haren die horen bij een Indiaas uiterlijk, maar ik loop en kijk uit mijn ogen als een Westerling. Indiërs krijgen geen genoeg van het feit dat Nederlands mijn moedertaal is. Ik kan daar zalen vullen met een act waarbij ik monologen houd in het Nederlands. Mocht het schrijverschap mislukken, voorzie ik een glanzende carrière als curiositeit in India.

In Suriname viel ik in het koesterende bad dat familie heet. Maar ik werd ook een enorme Nederlander, van het soort dat niet tegen tropische warmte kan, hysterisch gilt bij de aanblik van muggen en alleen met haar familie kan spreken in het Sarnami met een lachwekkend Nederlands accent.

In verschillende landen vond ik elementen van het ultieme thuisgevoel, maar dit was versnipperd. Dus ging ik terug naar Rotterdam, waar ik een andere vorm van reizen ontdekte. Naar de wereld van de verbeelding, waarin alles opgebouwd en gesloopt kan worden met de snelheid van de gedachte. Mijn ultieme thuis kon ik misschien zelf creëren.

Was dat niet wat mijn voorouders steeds hadden gedaan? Zij reisden continenten over. Verhalen vormden daarbij vaak hun enige reisgezel.

In mijn zoektocht voel ik steeds meer de behoefte de verhalen van de voorouders om te zetten naar het geschreven woord. Het is alsof ik daarmee ook mezelf vorm geef. De verhalen wil ik niet langer passief in de lucht laten hangen.

Het schrijven van verhalen biedt mij een plek waar je de tijd even stil kan zitten. De plaats is veranderlijk. Om de zoveel tijd trek ik weer verder in de jungle van de stad. Voor mijn ultieme thuisgevoel heb ik een paar dingen nodig: een comfortabele stoel, een handzame laptop, goede koffie, en een paar lege uren uitgespreid voor me.

Mijn voorouders waren verhalennomades. En ik, hun kleindochter, ben een schrijfnomade in de stad geworden. In de beweeglijke chaos van woorden voel ik me thuis.

Dit is een ingekorte versie van het korte verhaal ‘De zoektocht van een schrijfnomade’ (in januari 2015 verschenen in literair tijdschrift Tirade) en werd uitgesproken tijdens het internationale literatuurfestival Writers Unlimited in het programma Nieuw Talent in Huis. 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Required fields are marked *.


background