permalink

1

Jonge vrouwen zijn de motor van India

India is een fascinerend land. Wonderlijk mooi en afstotelijk tegelijk. Alles is er gecompliceerder dan het lijkt. Het land is de bakermat van het hindoeïsme,  met even belangrijke mannelijke als vrouwelijke goden. Maar de wereld kent nu ook de duistere kant van India: rechten van vrouwen en jonge meisjes worden er schaamteloos geschonden.

Tegelijkertijd ontwikkelt India zich economisch razendsnel. Juist deze ontwikkeling heeft gevolgen voor vrouwen. Steeds meer vrouwen ontdekken door onderwijs, werk of door simpelweg goed op te letten, dat de wereld veel groter en veelzijdiger is dan gedacht. Vensters naar grotere toekomstdromen worden geopend. Kennis is macht, vooral in handen van jonge vrouwen. Ze zeggen niet voor niets: ‘Als je een meisje opleidt, leid je de wereld op’.

Die economische sneltrein en de ontwikkeling van vrouwen zetten  tradities en modernisering op scherp. Verschillende tijdperken met bijbehorende denkbeelden botsen hevig. Want naast ‘booming and rising’ is India ook nog steeds het land waarin een groot deel van de bevolking over de brute verkrachting van de studente zegt: ‘Maar wat deed ze dan ook in een bus zo laat’.

Al In 2001 kwam ‘Lajja’ uit, een kritische Bollywoodfilm over de positie van vrouwen in India. De film had als prikkelende slogan ‘De grootsheid van een beschaving kan alleen worden afgemeten aan de status van haar vrouwen’.  De productie van deze kritische film is een van de voorbeelden dat in India velen snakken naar verandering.

Al jaren wordt er in het land strijd geleverd tegen de beperkingen die voortkomen uit een verwrongen naleving van culturele en religieuze tradities. Het krijgen van een meisje wordt in verschillende delen van het land gezien als een last. Meisjesbaby’s worden omgebracht, geaborteerd, verlaten of krijgen te maken met geweld, simpelweg omdat het meisjes zijn.

Toch zijn er vele vrouwen die de moed hebben om voor hun dochter te kiezen. Zij vluchten van de gemeenschap en nemen alle risico’s voor lief. En er zijn vele ouders die dag en nacht werken om hun dochters wél naar school te kunnen sturen. Dit zijn de dochters die zichzelf ontplooien op de arbeidsmarkt en binnen een generatie enorme sprongen maken. Deze mensen vormen de hoop van India. De motor van verandering.

De beelden van de huidige volkswoede bieden ook hoop. De verkrachting is uitgegroeid tot een symbolische zaak. De wereldberoemde filmster Shahrukh Khan verontschuldigde zich ‘onderdeel te zijn van deze maatschappij en cultuur’. Ook de wereldwijde Indiase diaspora (waaronder Hindoestanen in Nederland), doet mee aan petities en andere acties.

India heeft te lang een binnenlandse oorlog gevoerd tegen de helft van haar eigen bevolking. Het land moet hier nu een einde aan maken. India kan pas echt een grootse superpower worden als het deze strijd wint. Dan is zij niet alleen een economische grootmacht van betekenis, maar een werkelijke superpower op de ladder van beschaving. Een land waarin de kleuren dan levendiger zullen zijn dan ooit, omdat zij geen (verborgen) leed meer hoeft te verhullen. Pas dan ´boomt´ India echt.

Dit stuk stond op 10-1-2013 in dagblad Trouw

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1 Comment

  1. Hoi Shanti,

    Interessant stuk. Wellicht een idee om -mocht je weer een keer over India schrijven- in één of twee zinnen schrijven dat India zo groot en divers is, een subcontinent, waardoor de verschillen in het land in de deelstaten, steden en dorpen enorm van elkaar verschillen. Je, weet het vast zelf ook wel, maar India wordt als één land gezien, zoals bijvoorbeeld Nederland. Maar het is niet met elkaar te vergelijken. In India zelf spreken de mensen ook over de Gujaratees, Assamees, Tamil, etc.

    Ik vind het namelijk jammer dat er een stigmatiserende werking optreedt. Er gebeuren vreselijke dingen, maar dat komt omdat het naar buiten komt als zijnde één land. Wij kunnen hier nog zeggen: Oh dat zijn de Grieken of de Spanjaarden met hun rellen. Snap je wat ik bedoel?

    In ieder geval succes met je stukken! Keep up the good work!
    Groeten, Namita

Geef een reactie

Required fields are marked *.


background