permalink

0

Interview voor DNA Rotterdam

Wat maakt volgensDNA Rotterdam_2oktober Rotterdammers hun stad tot Rotterdam? Interview door Peter van Druten voor DNA Rotterdam. ‘Rotterdam is een heel goed boek waarin je steeds nieuwe dingen ontdekt.’

Een heel goed boek waarin je steeds nieuwe dingen ontdekt. Zo ziet schrijfster Shantie Singh Rotterdam. Al vanaf de eerste keer dat ze in Rotterdam kwam, werd ze gegrepen door de stad. Haar ouders waren vanuit Paramaribo geëmigreerd naar Almelo en vooral haar moeder miste daar de levendigheid die ze in Suriname zo aangenaam vond. Na een aantal jaar verhuisde het gezin daarom naar Alphen aan den Rijn. Dat was al een stap in de goede richting: levendiger én dichterbij Rotterdam, waar familie woonde aan de Mathenesserlaan. Daar kwam ook Shantie erg graag. ‘Natuurlijk zag ik mijn oom en tante graag, maar er was ook iets in de stad wat me heel erg aantrok. En dat doet die nog steeds. Het is een bijzondere stad, waar een energie vanuit straalt, diversiteit. Wat die energie precies is, daar ben ik nog niet over uit. Dat blijft een beetje een mysterie. Rotterdam is altijd in beweging, nooit af. Ook ziet het er heel anders uit dan de gemiddelde grote Hollandse stad. Het is geen klassiek openlucht museum. Rotterdam is modern en heeft een prachtige skyline. En tegelijk is het gemoedelijk. Het is er wel druk, maar toch overzichtelijker dan bijvoorbeeld Amsterdam. Een van de kenmerken van Rotterdam is de diversiteit en hier hoort die echt bij de stad. Daarom voel ik me er lekker thuis, net als in New York. In Amsterdam weet je niet of de diversiteit gevormd wordt door de bevolking of door de toeristen. Het is in elk geval leuk dat je Rotterdam niet in een keer snapt.’

Als kind kwam Shantie al graag bij haar oom en tante in Rotterdam. En toen ze na de middelbare school naar open dagen van universiteiten ging om zich te oriënteren op een vervolgopleiding viel daardoor de keuze al snel op de Erasmus Universiteit. Ze kon altijd terecht bij haar familie en dat was een mooie uitvalsbasis om de stad te leren kennen. Maar ook om zichzelf te leren kennen weet ze nu. ‘Hier werd ik volwassen. Hier ontdekte ik dat ik wilde schrijven. Hier leerde ik mijn partner kennen en hier ben ik gaan werken.’
Een belangrijke plek in Rotterdam is voor Shantie het Centraal Station en de daarin gevestigde StationsHuiskamer. ‘Het station was de plek waar ik aankwam als ik naar de universiteit ging. En van hier reisde ik weer naar andere plekken. Als ik door de hal van het Centraal Station loop, voel ik me trots. Deze plek straalt lef uit. Hier krijg je het gevoel dat je jezelf kunt uitvinden. Rotterdam staat vaak te boek als een soort underdog. Maar met het Centraal Station bewijst het een underdog te zijn die doorzet! Het is volgens mij ook heel Rotterdams om dromen om te zetten in daden. Gewoon doorgaan en het doen. Dat zit in de stad Rotterdam en in de ontwikkeling die we hier zien.’

Shantie kwam ook al graag op het oude Centraal Station, maar het nieuwe station lijkt haar nog enthousiaster te maken. ‘Ik vind het nieuwe station heel bijzonder geworden. En mooi natuurlijk dat ik die metamorfose helemaal heb kunnen volgen tijdens mijn treinreizen hier vandaan en hier naartoe. Hier in Rotterdam gebeurt het, hier leef je in het nu. Terwijl in een stad als Amsterdam alles achter je ligt.

Als ik met iemand afspreek doe ik dat regelmatig hier in de StationsHuiskamer van waaruit je de hal in kijkt. Ook zit ik hier regelmatig met mijn laptop te schrijven. Ik vind het prettig om ergens te schrijven waar je de dynamiek van de stad ervaart. En dat is in het Centraal Station bij uitstek het geval. Ik vind het leuk om hier onder het genot van een heerlijke Chai Tea Latte naar beneden de hal in te kijken en die weerspiegeling van de Rotterdamse bevolking door elkaar te zien stromen. Die geeft ook de beweging van de stad weer en dat inspireert me. In november verschijnt mijn debuutroman ‘Vervoering’. En het kan natuurlijk niet anders dan dat een deel van het verhaal zich afspeelt in deze regio.’

Een heel andere maar tegelijk net zo Rotterdamse plek waar ze graag komt is de Leeszaal Rotterdam West aan het Rijnhoutplein. Ook daar vind je volgens Shantie weer die Rotterdamse diversiteit aan mensen. En ze vindt het een uniek initiatief. ‘Nadat de wijkbibliotheek daar werd gesloten, is een groep bewoners zelf een leeszaal begonnen. Heel laagdrempelig. Het begon ermee dat mensen boeken beschikbaar stelden die anderen mochten lenen of houden. Dat initiatief is in de loop van een paar jaar uitgegroeid tot een leeszaal met een collectie van 7000 boeken die voor iedereen beschikbaar zijn. De initiatiefnemers hebben nooit subsidie aangevraagd en toch loopt de leeszaal zo goed dat ze zelfs het aantal boekdonaties niet meer aan kunnen. Ze moeten zelfs selectief worden bij het ontvangen van boeken. En ik denk dat de leeszaal mensen ook stimuleert om te lezen. Maar naast een plek waar mensen terecht kunnen voor boeken, is de leeszaal een plek waar allerlei activiteiten worden georganiseerd. Taallessen, debatten, filmavonden… Noem maar op. Zelf heb ik een keer een Hindoestaanse verhalenmiddag medegeorganiseerd en toen stonden de stoelen tot aan de deur. Vrouwen uit de buurt droegen gedichten voor en anderen zorgden weer voor hapjes. Zo werden de krachten gebundeld. Het succes van de leeszaal is te danken aan de verbinding met de wijk die de initiatiefnemers leggen. En dat iedereen er vanaf het begin bij betrokken is. Met werkelijk iedereen, intellectuelen én mensen die normaal gesproken nooit lezen. Al die verschillende mensen die door elkaar heen zitten en met elkaar optrekken. Dat is echt Rotterdams.’

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Required fields are marked *.


background