permalink

0

Gastspreker Filmtheater Kriterion Amsterdam

GulabiGang

De IDFA van deze maand behandelt een hot topic van de afgelopen maanden, dat werd aangewakkerd door de brute groepsverkrachting van een jonge Indiase vrouw afgelopen december. Filmtheater Kriterion vertoont de documentaire Gulabi Gang, waarna een gesprek plaats vindt met Jelle Brandt-Corstius en Shantie Jagmohansingh.

Sampat Pal komt uit een regio in het noorden van India die geteisterd wordt door droogte, armoede en corruptie. Voor de mensen die in het traditionele kastensysteem onderaan de maatschappelijke ladder staan, de dalits (onaanraakbaren) en vrouwen, is het leven er zwaar. Geweld en intimidatie zijn aan de orde van de da

g. Sampat raakte al vroeg doordrongen van de onrechtvaardigheid van het systeem. In 2006 richt ze de Gulabi Gang op, een organisatie van en voor vrouwen die onrecht tegen vrouwen en dalits aan de kaak stelt en voorlichting geeft om hen weerbaarder te maken. Gekleed in roze sari’s en gewapend met een stok trekken de groepen vrouwen langs de dorpen. Op dit moment heeft de organisatie al duizenden leden, verspreid over een groot gebied. De film volgt de vrouwen in hun strijd, tijdens voorlichtingsbijeenkomsten waar nieuwe leden worden geronseld, bij een onderzoek naar de dood door verbranding van een jonge vrouw en bij conflicten in huiselijke kring. Ze zijn onbevreesd en rusten niet voordat een officieel onderzoek wordt gestart en de daders worden gestraft. Maar blijven ze net zo vasthoudend bij problemen in hun eigen familie, of krijgen tradities dan toch de overhand?

Na afloop van de film gaan we in gesprek met Jelle Brandt-Corstius en Shantie Jagmohansingh. Jelle Brandt Corstius, die eerder door Rusland reisde, daar een boek over schreef heeft nu een serie over India gemaakt. Shantie Jagmohansingh is publiciste en heeft oa geschreven over India en vrouwenrechten. Het gesprek wordt geleid door antropoloog Adriaan Rottenberg.

Zondag 17 maart | IDFA in Kriterion | 19:30u | 7,50

Kriterion1 - kopie

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Required fields are marked *.


background