permalink

0

Brief aan de lezer…

Vaak voel ik meCover boek een wandelend mysterie. Ik hoor mezelf opnieuw uitleggen dat mijn ouders uit Suriname komen, mijn voorouders uit India, en dat ik zelf geboren en getogen ben in Nederland.

Maar op een gegeven moment voelde het korte standaard antwoord niet meer compleet. Ik kon de rijkdom en gelaagdheid van deze geschiedenis hierin niet tot uitdrukking brengen. Daar had ik veel meer woorden voor nodig… een verhaal. En zo begon een het idee voor dit boek in mij te groeien.

Heel fanatiek ging ik op zoek naar historische boeken. En ik raakte gefrustreerd: want niet alles is terug te vinden, verdwenen in de archieven en de chaos van koloniale tijden. Tegelijkertijd begon ik ook te beseffen over hoeveel ik eigenlijk al beschikte. Veel van mijn familieleden zijn levende dragers van verhalen. En ik bezat het meest waardevolle van alles: mijn observaties die ik onbewust al bijhoud sinds mijn jeugd. Dat alles begon zich te mengen met mijn verbeelding, en op een gegeven moment nam de verbeelding het over.

Ik weet niet of ik het verhaal heb gevangen, of dat het verhaal mij had gevangen, maar zodra dat gebeurde liet het me niet meer los. Ik kon de emoties die ik wilde overbrengen voelen. Ik zag personages voor me, beelden en zinnen die ik erin wilde verwerken.

Het verhaal begint met een Hindoestaanse jongen die in India geronseld wordt om in Suriname op een suikerplantage te gaan werken. Daar is zijn bestaan in het begin niet veel beter dan dat van de voormalige slaven. Met vallen en opstaan weet hij daar een nieuw bestaan op te bouwen, waarna jaren later enkele nakomelingen op hun beurt de oceaan oversteken om hun geluk in Nederland te beproeven. Binnen honderd jaar volgen we de ontwikkelingen van vier familiegeneraties.

De titel van het boek is Vervoering.

Vervoering, omdat het gaat over de vervoering van mensen over verschillende continenten.

Vervoering, door de belangrijke rol die verhalen voor de verschillende personages hebben.

Vervoering, omdat de personages in vervoering kunnen raken door hun eigen toekomstdromen en de wens om groots en meeslepend te leven. En wat het dan betekent om dromen te moeten loslaten of doorschuiven naar een volgende generatie. Het is een verhaal over overleven, vooruit willen komen, doorzetten against all odds.

En dan is er nog de liefde.

Als iemand mij nu vraagt: waar kom je nu eigenlijk vandaan? Kan ik zeggen: lees mijn boek. Zo zou het gegaan kunnen zijn.

Mijn naam is Shantie Singh en met dit boek, mijn debuutroman, hoop ik u in vervoering te brengen.

Ik wens u veel leesplezier,

Shantie Singh

Tweede preview

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Required fields are marked *.


background