permalink

0

Tentoonstelling Suriname in Beweging – Universiteit Leiden

Leiden_2015Vervoering maakt onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Suriname in beweging: Migratie en cultuur’. Op 24 september ben ik een van de sprekers bij de opening vanaf 16.00 uur in de Universiteitsbibliotheek Leiden. Wil je ook aanwezig zijn, geef je op via aanmelding@library.leidenuniv.nl of bel naar het secretariaat van de bibliotheek: 071 527 2832. De tentoonstelling is te zien tot en met 12 januari 2016

Suriname is een land van vele culturen. De tentoonstelling Suriname in beweging: Migratie en cultuur belicht de periode na de afschaffing van de slavernij, toen Aziatische contractarbeiders werden aangetrokken om op de plantages te werken. Zo kwamen Javanen, Hindoestanen en Chinezen in groten getale naar het hun onbekende Suriname waar zij voorgoed de samenstelling van de bevolking veranderden. Later trok een grote stroom Surinamers in de jaren rond de onafhankelijkheid (1975) van Suriname naar Nederland. Zij drukten hun stempel op de Nederlandse samenleving en vormden vooral in de Randstad aanzienlijke gemeenschappen.

De tentoonstelling is ook digitaal te bezoeken.

De opening vindt plaats op donderdag 24 september om 16.00 uur in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden (Witte Singel 27). Michiel van Kempen, hoogleraar Nederlands-Caraïbische letteren vanwege de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde met steun van het KITLV en de Stichting Framer Framed te Amsterdam (UvA), zal spreken over de migratie naar en uit Suriname vanaf de negentiende eeuw tot nu. De schrijfster Shantie Singh, wier debuutroman De vervoering onlangs is genomineerd voor De Inktaap 2016, zal uitleggen wat de migratiegeschiedenis van haar familie voor haar generatie betekende. In een video van Christianne Alvarado zullen geïnterviewden spreken over hun persoonlijke ervaringen met hun migratie uit Suriname in relatie tot hun studie of werk aan de Leidse universiteit. Rosemarijn Höfte (KITLV) ten slotte zal een inleiding op de tentoonstelling geven. U kunt aanwezig zijn bij de opening door u op te geven via aanmelding@library.leidenuniv.nl of door te bellen naar het secretariaat van de bibliotheek: 071 527 2832. De tentoonstelling is te zien tot en met 12 januari 2016.

Rector magnificus P.Chr. Flu

Rector magnificus P.Chr. Flu

Boeken, prenten, tekeningen en foto’s geven een beeld van de diverse migratiestromen en presenteren u Suriname als een land vol dynamiek waar verschillen tussen bevolkingsgroepen overbrugd worden door respect voor elkaars diversiteit. De bewogen geschiedenis van Suriname heeft voeding gegeven aan een levendige literatuur. Surinaams eten is in Nederland mainstream geworden. Speciale aandacht is er voor de aanwezigheid van Surinamers in de universiteit, als student, wetenschapper of zelfs rector magnificus.

Deze tekst is afkomstig van de Universiteitsbibliotheek Leiden

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie

Required fields are marked *.


background